Historie polo v Česku

Možná ani netušíte, ale koňské pólo má v Čechách velmi dlouhou historii, ne však skvěle zmapovanou. Z různých důvodů nebylo po válce dále rozvíjeno, proto se novodobá historie začala až v roce 2008. Přečtěte si pár zajímavostí o tomto královském sportu. 

Člověk je míč vhozený do pole existence, hnán sem a tam pálkou Chaugan osudu, ovládanou rukou prozřetelnosti.“ Neznámý perský autor

Chaugan je hra známá ze Středního východu podobná golfu a pólu – zahrnuje míč, koně a pálky. Slovo „chaugan“ znamená „čtyři rohy“ a pravděpodobně se vztahuje k hřišti na kterém se hra hraje.

Ještě předtím než začala psaná historie, pólo již existovalo na širokém území od Konstantinopolu po Bagdád, z Persie přes Čínu do Japonska. Území to bylo natolik rozsáhlé, že historikové nejsou schopni zjistit, kde přesně pólo vzniklo. Nejdříve zaznamená písemné zmínky jsou více než 2.000 let staré psané persky, arabsky, čínsky i japonsky. O pólu najdete zmínku v ranných řeckých i římských dokumentech, tak je možné, že hra byla omezena na Asii.

Historikové mají hypotézu, že tento sport vznikl buď v Persii nebo mezi iránskými domorodými kmeny Střední Asie. Pro ně však nebylo hrou, ale bylo cestou jak zocelit mladé vůdce a připravit je na drsnou válku. V Persii pólo vzkvétalo během 16 až 17tého století. Od číňanů pochází první psané záznamy o pólu, ti byli pravděpodobně dalšími v řadě, kteří zvedli pálku následováni Japonci. První zmínka o pólo utkání v Japonsku se vztahuje k roku 727.

Pólo se pravděpodobně dostalo z Persie do Indie prostřednictím muslimských útočníků ve 13. století. Záznamy z Indie jsou velmi řídké během aktivit v 16.-17.století, v 19. století se však hrálo v celé zemi. Pak následovalo další seznámení, kdy se se s pólem seznámili Britové někdy kolem poloviny 1900. Bengálský armádní generál Joseph Sherer hrál svoji první hru v roce 1859.

Podle J.N.P. Watsona, autora skvělé knihy o historii póla „The World of Polo“ byl Joseph Sherer otcem póla v západních zemích.

 

HISTORIE KOŇSKÉHO PÓLA V ČECHÁCH

Možná ani netušíte, ale koňské pólo má v Čechách velmi dlouhou historii, ne však skvěle zmapovanou. Z různých důvodů nebylo po válce dále rozvíjeno, proto se novodobá historie začala až v roce 2008.

Po stopách koňského póla se musíme vydat do Hippologického muzea ve Slatiňanech a také do Národního hřebčína Kladruby nad Labem v Heřmanově Městci.

Dříve bylo pólo výsadou králů a šlechty, proto se u nás pravděpodobně neudrželo a tradice tak byla zapomentuta.

Zámek Slatiňany, kde se v současné muzeum nachází má rozsáhlé sbírky trofejí ze všech možných pólo turnajů, které byly odehrány především v Německu, v Maďarsku, ale i v Rusku.

 

MODERNÍ HISTORIE KOŇSKÉHO PÓLA V ČECHÁCH OD 1993

Pólo se přestalo hrát před druhou světovou válkou, a znovu zorganizováno až v roce 1993 na Strahovském stadionu
 
Od té doby se nehrálo a přelom nastal až v roce 2007, kdy banka Sal. Oppenheim zorganizovala první turnaj
 
V roce 2008 založil Naveed Gill první český pólo klub „Prague Polo Club“ The GILL POLO CLUB.
 
Aktuálně Česká asociace hráčů koňského póla sdružuje všechny kluby a hráče, zaštiťuje turnaje konané na území ČR.